Höstens innelista!

I år är hösten färggrann. Den är djuplila, granngul, elektrisk blå, orange och röd. Men om du hellre vill svepa in dej i grått eller svart så går det också bra!
- Färgklicken i livet, me like!

Stylisten Sofia Oksanen är glad över höstens mode.

- Jag tycker att det är en ganska speciell modehöst i år. Vanligtvis går höstmodet i brunt, grått och tweed, men i år finns det mycket granna färger.

Det är förstås 80-talet som fortsätter att spöka. Men samtidigt börjar vi småningom komma in på 90-talsmodet, säger Sofia:

- 90-talet influerar i form av herraktiga kostymer, breda byxor och åtsittande jackor.

När det gäller material så är tweed och ylle alltid inne på hösten. Det nya i år är läder. Och inte bara i skor, väskor och handskar, utan också i kjolar och klänningar.

- Läderkjolen eller klänningen kan till exempel kombineras med tjocka strumbyxor, säger Sofia.

I till exempel väskorna är lädret ofta bearbetat på något speciellt sätt, i mönster eller skrynklor.

Kontraster syns mycket, till exempel i form av en mjuk, lång ylletröja med ett brett lackbälte i midjan eller en lackväska i någon grann färg.

Svart fungerar också i höst


Den som inte gillar färger kan ta det lugnt, för svart och grått är alltid inne. Också i höst, säger Nansos marknadsföringschef Sini Lehikoinen. Av de färggranna alternativen lyfter Sini fram rött:

- Rött är den hetaste färgen just nu, och fortsätter att vara det en tid framöver. Det är allt från rödlila till fuchsia och orange.

Designer Laura Järveläinen från Fokus Fabrik vill lyfta fram också klassikern svart-vitt i höst:

- Svart-vitt fungerar alltid, och det kan piggas upp med någon stark färg som till exempel turkos eller pink.

Höstens accessoarer går i lack och läder. Stövlar med riktigt låga skaft är också höstens grej. Med hjälp av accessoarerna skapar man kontraster, till exempel en mjuk ylletröja med ett brett lackbälte i midjan.

Löst och generöst


Formen på kläderna är pösig och tillåtande, kläderna känns bra på kroppen. T-shirts som visar midjan och byxor som visar rumpan är helt ute, säger Sini Lehikoinen:

- Just nu är modet väldigt användarvänligt och passar för alla sorts kroppar.

Så den som har fyllt sin garderob med lösa tunikor och klänningar i våras behöver inte sörja, för de lösa plaggen hänger med fortfarande.

Framför allt höstens kappor är lösa och säckiga, säger Sofia:

- De är nästan som oformade säckar! Eller ”cocoon shape”. Det är praktiskt, då behöver man inte bry sej om att dra in magen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0